Mensen hebben verschillende motivaties om biologisch te gaan eten. Biologisch eten is beter voor de natuur, de dieren en het milieu. Biologisch eten is ook beter voor onze gezondheid en hier zullen we in dit artikel op ingaan.

 

 

Bestrijdingsmiddelen

In de reguliere landbouw wordt veel gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Dit om te voorkomen dat de gewassen worden opgegeten door insecten of ziek worden door schimmels of bepaalde bacteriestammen. Als je groente of fruit koopt wat niet biologisch is dan zal je dit altijd goed moet afspoelen omdat er bestrijdingsmiddelen op achter gebleven zullen zijn. Regulier fruit, zoals appels, schil je ook nog eens het beste zodat je de bestrijdingsmiddelen die op de schil zitten niet binnen krijgt.

Minder bekent is dat bestrijdingsmiddelen het fruit en de groente binnen kunnen dringen. Een vrucht zoals aardbeien staat erom bekend dat er veel bestrijdingsmiddelen in de vrucht zitten. De schil van de aardbei biedt weinig bescherming tegen de omgeving en bestrijdingsmiddelen kunnen makkelijk binnen dringen.

Bestrijdingsmiddelen dringen ook de vruchten en groenten in via het water wat de gewassen drinken. De gewassen worden bespoten en via de regen spoelt het bestrijdingsmiddel het oppervlakte en grondwater in wat de gewassen vervolgens weer drinken. Indien je bespoten groenten of fruit eet dan kan je er daarom zeker van zijn dat er bestrijdingsmiddelen in zitten, zelfs indien je deze goed hebt afgespoeld en geschild.

Genetische manipulatie

Kies je voor biologisch voedsel dan kan je er zeker van zijn dat dit niet genetisch gemanipuleerd is. Genetische manipuleren van voedsel wordt gedaan om het weerbaarder te maken tegen ziekten en schimmels. Of om er voor te zorgen dat de gewassen minder water nodig hebben of om het er mooier uit te laten zien. Wat de reden ook is; het is nog helemaal niet duidelijk wat het lange termijn effect van genetisch gemanipuleerd voedsel op ons lichaam is. Indien je gezondheid je lief is neem je geen risico’s in dit potentieel gevaarlijke genetische manipulatie experiment waarvan we nog helemaal niet weten wat de lange termijn effecten op ons lichaam zijn.

Voedingsstoffen

Een biologische appel kan je met schil en al eten terwijl je een normale appel moet schillen alvorens je deze opeet. Alleen al om deze reden bevat biologisch eten meer voedingsstoffen. De meeste voedingsstoffen van een vrucht bevinden zich namelijk onder de schil. Met name de vitamines zijn sterk vertegenwoordigd in en onder de schil omdat deze gevormd worden onder invloed van zonlicht.

Smaak

Smaak is natuurlijk iets persoonlijks om verre weg de meeste mensen zijn van mening dat biologisch eten beter smaakt. Dit zou op zich logisch zijn, je kunt je voorstellen dat bestrijdingsmiddelen nou niet bepaald lekker smaken, ook al komen ze in maar kleine hoeveelheden voor in het groente fruit.

Lange termijn effecten van bestrijdingsmiddelen

Er lopen allerlei onderzoeken naar de lange termijn effecten van bestrijdingsmiddelen in onze voeding. Er zijn aanwijzingen dat bestrijdingsmiddelen kanker veroorzaken. Dit is niet zo’n rare gedachte. Bestrijdingsmiddelen zijn allerlei vormen van gif. Ze zijn giftig genoeg om insecten te doden. Dat ze mensen niet doden komt alleen maar omdat de concentratie die mensen binnen krijgen relatief laag is. Relatief laag ten opzichte van ons lichaamsgewicht, wat natuurlijk groter is dan dat van een insect. Dit betekend niet dat bestrijdingsmiddelen voor mensen niet giftig zijn, de dosis is gewoon te laag om ons (direct) te doden. Wat dit gif op de lange termijn met ons lichaam doet is nog niet helemaal duidelijk. Maar het meest veilig voor onze gezondheid is om waar mogelijk te voorkomen dat deze lichaamsvreemde stoffen in ons lichaam komen door zoveel mogelijk voedingsmiddelen biologisch te eten.

Van biologische landbouw hebben we wel genoeg data om te kunnen stellen dat dit onze gezondheid niet schaadt. Het is immers de manier van landbouw die we tot 100 jaar geleden uitoefende. Ongeveer 100 jaar geleden begonnen we met het gebruik van bestrijdingsmiddelen om onze gewassen te bestrijden tegen ongewenste insecten en schimmels. De afgelopen 100 jaar heeft hierin een gigantische doorontwikkeling plaats gevonden waarbij vooral oog was van het effect van bestrijdingsmiddelen op bepaalde insecten, ziekteverwekkers en opbrengst per vierkante meter landbouwgrond. Er is in de hele proces nauwelijks aandacht geweest voor de effecten op het menselijk lichaam. Er is alleen gekeken naar direct waarneembare effecten op de gezondheid zoals dood door vergiftiging, overgeven, diarree of andere symptomen aan het spijsverteringskanaal. De laatste jaren zijn chemiereuzen erg bezig geweest met het door ontwikkelen van allerlei bestrijdingsmiddelen en de lange termijn effecten op mensen moeten hiervan nog zichtbaar worden. Al met al is het een gevaarlijk experiment met de gezondheid van de mensheid, de dieren en de natuur.

Wil je meer weten over biologisch eten en de effecten op onze gezondheid dan kunnen we je de volgende video adviseren: happyhealthy.nl/video-biologische-groente-fruit