Tips/Ideeën

Het woord biologisch verwijst naar de manier waarop boeren landbouwproducten verbouwen en verwerken, zoals fruit, groenten, granen, zuivelproducten en vlees. Biologische landbouwpraktijken zijn ontworpen om bepaalde redenen. Zo heeft de overheid een organisch certificeringsprogramma opgesteld dat vereist dat al mijn biologische voedingsmiddelen voldoen aan strikte normen. Deze normen regelen hoe ik dergelijke voedingsmiddelen moet verbouwen en verwerken.\

Gecertificeerd biologische voedsel
Elk product dat ik als biologisch aanduid op de productbeschrijving of verpakking, moet gecertificeerd zijn door de overheid. Als het is gecertificeerd, kan ik ook een officiële organische zegel van de overheid gebruiken. Als ik minder biologisch voedsel per jaar verkoop, kan ik zoals bepaalde producenten slechts de richtlijnen voor de productie van biologisch voedsel volgen, maar ik hoef het certificeringsproces niet te doorlopen. Ik kan mijn product producten als biologisch labelen, maar het mag niet het officiële organische zegel dragen.

Het verschil tussen natuurlijk en biologisch voedsel
Natuurlijk en biologisch zijn geen onderling uitwisselbare termen. Over het algemeen betekent ‘’natuurlijk’’ op een voedseletiket dat het geen kunstmatige kleuren, aroma’s of bewaarmiddelen heeft. Het verwijst niet naar de methoden of materialen die worden gebruikt om de voedsel ingrediënten te produceren. Zo moeten andere gebruikelijke voedseletiketten niet worden verward met biologische labels. De richtlijnen voor gecertificeerd biologisch rundvlees bijvoorbeeld omvatten onder ander een aantal vereisten zoals toegang tot grasland voor 120 dagen en geen groeihormonen. Maar de label ‘’vrij van hormonen” moet naar waarheid worden gebruikt, maar ze wijzen er niet op dat ik als boer alle richtlijnen voor biologische certificering heb gevolgd.

Is biologisch voedsel veiliger of voedzamer?
Ik ben een groeiend aantal bewijzen tegengekomen dat sommige potentiele gezondheidsvoordelen van biologisch voedsel laat zien in vergelijking met conventioneel gekweekt voedsel. Alhoewel deze bewijzen verschillen in het voedsel hebben aangetoond, is er beperkte informatie om conclusie te trekken over hoe deze verschillen zich vertalen in algemeen gezondheidsvoordelen. De voedingsbehoeften voor biologische veehouderij, zoals het primaire gebruik van gras voor vee, resulteert in het algemeen in hogere niveaus van omega 3 vetzuren, een soort vet dat meer gezond is dan andere vetten. Deze omega 3 vetzuren zijn te vinden in biologisch vlees, zuivel en eieren. Studies hebben verder aangetoond dat het gehalte aan cadmium in biologische granen aanzienlijk lager is en dat zit verband kan houden met het verbod op synthetische meststoffen in de biologische landbouw. In vergelijking met conventioneel geteelde producten, hebben biologisch geteelde producten minder detecteerbare niveaus van pesticiden residu.

Biologische producten kunnen residu bevatten vanwege pesticiden die zijn goedgekeurd voor biologische landbouw of vanwege pesticiden in de lucht van conventionele bedrijven. Ook kan traditioneel geproduceerd vlees ene hoger voorkomen van bacteriën hebben die resistent zijn tegen behandeling met antibiotica. Het totale risico van bacteriële besmetting van biologische voedingsmiddelen is hetzelfde als bij conventionele voedingsmiddelen.

Een gemeenschappelijke zorg met biologisch voedsel is de kosten. Biologisch voedsel kost doorgaans meer dan hun conventionele tegenhangers. De hoge prijzen zijn deel te wijten aan duurdere landbouwpraktijken. Hebt u tips, suggesties of ideetjes voor mijn website kunt u dat aangeven met dit contactformulier.