Voor de groenteliefhebbers onder ons is het vaak karigheid ten top tijdens het dineren buiten de deur. Ook als je een koolhydraatarm dieet wordt is het soms lastig een keuze te maken als je ergens gaat eten. Vaak zit er standaart friet, pasta, brood of andere koolhydraatrijke produten bij het menu. Gelukkig zijn er ook steeds meer restaurants met andere keuzes! Dit is ook fijn voor de vegetariërs en veganisten, zo hebben zij ook meer keuze. Laten we ook niet vergeten hoe belangrijk het is voor het milieu om minder vlees te eten.

 

Groenvoer please!

Bij de meeste restaurants staat het vlees centraal. Komen ‘de groenten’ vaak als allerlaatst aan de beurt. Is dit vaak niet meer dan een bergje kant en klare salade (geraspte wortels, waterige, witte dressing en soms vind je, als je geluk hebt, een verdwaalde cherrytomaat…) of wat ‘gestoomde groenten’ (wederom die wortels, wat verlepte boontjes en een stukje courgette)

 

Dit in tegenstelling tot het vlees, wat in stoere, mannelijke hoeveelheden de boventoon voert op het bord…

 

Gezondere maaltijd met meer groenten

Wat zou het heerlijk verfrissend zijn om je gerecht te kiezen aan de hand van de groenten. En dan te weten dat minstens 1/3 van je bord hiermee gevuld is. En nee; geen kant en klare kledders uit grote plastic emmers, maar èchte, verse, heerlijk klaargemaakte groenten!

En nee. Dat betekent niet dat vlees taboe is. Vlees is ook welkom! Maar… wat zonde dat al dat lekkere groenvoer zo’n ondergeschoven kindje is.

Meer groenten! Dat moet toch kunnen?

 

De zoektocht naar ‘groentevriendelijke’ restaurants levert een niet teleurstellende top 5 op:

 

  1. Restaurant De Jong – Rotterdam

Onder de hippe Hofbogen van Rotterdam is restaurant De Jong gevestigd. Chefkok Jim de Jong kookt hier met veel passie de heerlijkste recepten, welke voornamelijk uit groenten bestaan. Ook schuwt hij niet om bloemen en kruiden te gebruiken. Een plaatje voor het oog, een streling voor de maag!

 

  1. Restaurant Vaartsche Rijn – Utrecht

Gelegen aan het nieuwe, gelijknamige, treinstation. Al doet de strakke omgeving anders vermoeden, hier wordt optimaal gebruik gemaakt van alles wat de natuur te bieden heeft. Vergeten groenten worden gebruikt om de meest spectaculaire menu’s samen te stellen. Op de laatste woensdag van de maand is het in de Vaartsche Rijn tijd voor een heuse GroenteJam; eten wat de pot schaft. ‘s Ochtends worden er groenten gehaald bij de groentekas van De Koningshof, waarna er spelenderwijs de lekkerste gerechten ontstaan.

 

  1. De Nieuwe Winkel – Nijmegen

Wel eens van pronkbonen gehoord? Of de heuse Douglasspar? In restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen weten ze wel raad met de ‘oude, vergeten groenten’. Tevens serveren ze hun huisgemaakte verse sapjes, welke perfect passen bij de spannende gerechten.

 

  1. Restaurant Eindeloos – Leeuwarden

Klaar om je te laten verrassen?  Bij restaurant Eindeloos in Leeuwarden weet je van te voren niet wat je gaat eten. Aan de hand van de vers geleverde ingrediënten van die dag, wordt er een verrassend menu samengesteld. Seizoensgebonden groenten voeren in dit restaurant de boventoon. Ook vlees of vis wordt geserveerd. Pluspunt: Dit restaurant heeft een nominatie van GaultMillau voor hun duurzaamheid te pakken!

 

  1. Restaurant Niven – Rijswijk

Wel eens van het 80/20 principe gehoord? Chefkok Niven Kunz van Restaurant Niven in Rijswijk kent dit principe als geen ander. 80 procent van de gerechten bestaat uit verse groenten, de overige 20 procent is voor vlees of vis. Dit restaurant is al 2 keer verkozen tot beste groenterestaurant van Nederland!

 

Het was voor deze top 5 moeilijk kiezen uit de vele groentewaardige restaurants. Wie had dat gedacht? Groenten zijn het nieuwe hip!