specerijen

De vermelding van oosterse kruiden roept onmiddellijk rijke beelden op van rood en geel, met onderscheidende smaken en aromatische aroma’s. Kruiden zijn doordrenkt van geschiedenis en kunnen hun oorsprong vinden in het koken van 50.000 jaar geleden. De ontwikkeling van de zijderoute 2000 jaar voor Christus zag de handel in specerijen in het hele Midden-Oosten als handelswaar, waarvan men dacht dat kaneel en peper de allereerste waren.

Specerijen hebben inderdaad een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de mensheid, spelen een leidende rol in de vroege geneeskunde, religieuze rituelen en zelfs als onderdeel van het balsemproces vanuit het oude Egypte. Vóór de eerst koelkasten, werden kruiden op grote schaal gebruikt om voedsel te bewaren en ongewenste geuren te maskeren. Tegenwoordig is India het beste specerijen producerende land ter wereld.

De groep kruiden waar we specifiek naar verwijzen als we oostelijk zeggen, zijn aleppo-peper, anijs, piment, anijs, kardemom, kaneel, kruidnagel, koriander, komijn, fenegriek, mahlab, gember, saffraan en sumak. Deze lijst is zeker niet uitputtend, maar vormt de basis voor veel oosterse gerechten.

Specerijen zijn meestal afkomstig van een zaadje, wortel, schors of vrucht. Ze voelen over het algemeen moeilijk aan in vergelijking met kruiden die zijn afgeleid van bladeren, bloemen en stengels van planten die gewoonlijk zacht zijn. Ze zijn een goedkope manier om een ​​pit te geven aan het koken, die anders saai of saai zou kunnen smaken.

Oosterse kruiden kunnen afzonderlijk aan het koken worden toegevoegd of met elkaar worden gemengd om smaken te creëren, die zich binden aan specifieke regio’s in het oosten. Deze mengsels zijn onder meer:

Baharat – betekent letterlijk kruiden, en wordt gebruikt bij alle soorten vlees, vis of gevogelte, maar ook bij soepen en stoofschotels.

Ras El Hanout – vertaald als hoofd van het huis. Een mix van kruiden gemaakt door het hoofd van het huishouden of winkelier. Elke blend is uniek voor die persoon en is vaak een familiegeheim.

Tip: Afrikaanse Kruiden Kopen | Noord Afrikaanse Kruidenmix Bestellen Online

Za’atar – wat tijm betekent. Wordt gebruikt om vlees te marineren, kan op pitabroodjes worden gestrooid of in salades worden gebruikt.

Dukkah – komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Het heeft een knapperige, pittige smaak die goed werkt op een salade of in een rijsttafel. Kan gebruikt worden als krokant beleg over kip en vis.

Oosterse kruiden kunnen ook worden verwerkt tot een pasta en als kruiderij worden gebruikt of tijdens het kookproces worden toegevoegd. Twee klassieke voorbeelden zijn:

Zhug – een pasta gemaakt van rode of groene paprika’s gekruid met koriander, knoflook, zout, zwarte komijn en verschillende kruiden, afhankelijk van de regio.

Uitgelicht: Indische Kruiden en Specerijen Kopen | Indonesische Kruidenmixen

Harissia – een hete chili-pasta afkomstig uit Noord-Afrika. Ingrediënten zijn onder meer hete pepers, knoflook, koriander, komijn en olijfolie. Recepten kunnen worden aangepast aan het gewenste temperatuurniveau, terwijl ze allemaal een overdaad aan smaak hebben, ideaal om een ​​beetje pit toe te voegen aan thuis koken. Specerijen in de oosterse keuken worden gecombineerd met kruiden en andere smaakstoffen om een ​​brede selectie klassieke gerechten te maken. Probeer Shakshuka voor het ontbijt; gepocheerde eieren in een tomaat, chili & knoflooksaus. Ervaar het nationale gerecht van Jordanië met Mansaf, populair bij grote evenementen zoals bruiloften en begrafenissen. Of een eenvoudig te bereiden Turkse herder salade. Een falafel is een heerlijk tussendoortje. Voor iets zoets om aan te knabbelen, probeer dan een kaneelkoekje.