Collageen

Het lichaam heeft gevarieerde voeding nodig en een gezonde levensstijl om zo lang en goed mogelijk in de beste conditie te blijven. We worden echter steeds ouder en er zijn dan ook zaken die veranderen aan ons lichaam door het proces van het ouder worden. We zien dit terug in onder andere onze haren die grijs worden. Onze nagels die broos raken, maar ook onze huid die begint te rimpelen. Naast de uiterlijke kenmerken van het ouder worden, functioneert het lichaam ook steeds minder naar mate we ouder worden en worden de spieren en gewrichten minder krachtig en soepel en kunnen hieruit klachten ontstaan. Al deze componenten van het ouder worden hebben een ding met elkaar gemeen, ze staan in direct verband met de verminderde collageen productie van het lichaam.

Leestip: Collageen tabletten

Collageen is een van de belangrijkste eiwitten in ons lichaam

Collageen is een van de belangrijkste eiwitten en bouwstoffen voor ons lichaam. Collageen is belangrijk voor het bindweefsel voor het sterk houden van de spieren en de gewrichten, maar als gezegd dus ook voor de conditie van de huid, het haar en de nagels. De rimpelvorming in de huid komt simpelweg door het afnemen van de elasticiteit van de huid. Hoewel we het ouderdomsproces natuurlijk niet tegen kunnen gaan, zijn er wel dingen die we kunnen doen om dit proces uit te stellen. Door de innamen van collageen kun je klachten aan gewrichten bijvoorbeeld verminderen en je huid en het haar in een betere conditie houden. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt zorgen dat je voldoende collageen binnenkrijgt.

Uitgelicht: Collageen supplement onzin

Houd de collageen productie op pijl met specifieke voeding en supplementen

Ons lichaam is zeer zelfvoorzienend met betrekking tot de collageen productie alleen duurt dit echter tot een jaar of 25. Na het bereiken van deze leeftijd begint de productie van dit supereiwit af te nemen en beginnen kun je beginnen met aangepaste voeding of supplementen om het collageenpijl op niveau te houden. Dit kan onder andere door een gevarieerde voeding met bijvoorbeeld veel bladgroenten als spinazie, maar ook met dierlijke producten zoals onder andere collageenrijke runderbouillon. Naast de voeding zijn er ook diverse supplementen die gebruikt kunnen worden en collageen producten in poedervorm die vermengd kunnen worden door het eten of in shakes. Collageen wordt zowel gebruikt bij de bestrijden van gewrichtsklachten als bijvoorbeeld artrose, maar wordt ook gebruikt voor cosmetische producten om de huid, het haar en de nagels in optimale conditie te houden.