groentesap

Dat groente goed is voor de gezondheid weten we allemaal. Groenten zijn niet voor iedereen het favoriete voedingsmiddel waardoor veel mensen niet voldoende groenten eten. Groentesappen zijn de oplossing voor de grote groep mensen die moeite heeft om voldoende groente te eten. Door de groente in vloeibare vorm te consumeren kost het geen enkele moeite en tijd. En goede groentesappen zijn nog lekker ook. Het is wel belangrijk om altijd te kiezen voor biologische groentesappen. In dit artikel bekijken we waarom dit zo is.

Wat zijn groentesappen?

Groentesappen worden gemaakt door het sap uit groente te persen. Dit gebeurt met veel kracht zodat er geen sap verloren gaat en al het kostbare vocht uit de groente kan worden gehaald. De meest gangbare manier om groentesap te maken is met een slowjuicer. Een slowjuicer perst langzaam en krachtig het sap uit de groente. Doordat een slowjuicer langzaam draait wordt de groente niet verhit door wrijving. Het voordeel hiervan is dat hierdoor geen vitamines en antioxidanten verloren gaan. Deze kunnen namelijk beschadigen door verhitting. Zo gaat er bij het koken van groente wel 50% van de vitamine C verloren.

Als je groentesap drinkt dan drink je een mix van verschillende groentesoorten. Dit is lekkerder en het zorgt ervoor dat je verschillende vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen krijgt.

Wil je zelf groentesap gaan maken dan is het belangrijk dat je goede recepten gebruikt. Zo ben je ervan verzekerd dat de groentesap lekker is. Het mengen van verschillende soorten groenten luistert namelijk best wel nauw. Dit heeft puur te maken met de smaak die je sapje uiteindelijk zal hebben. Meng je de verkeerde soorten groenten met elkaar dan heb je de kans dat je eindigt met een groentesap die bitter en niet lekker om te drinken is.

Om zorg te dragen voor een goede smaak worden groentesappen aangevuld met een klein beetje vruchtensap. Niet teveel, want die zal ervoor zorgen dat je sapje teveel suikers gaat bevatten. Maar precies genoeg om de groentesap iets zoets mee te geven. Zodat deze lekker is om te drinken en uitnodigt vaker groentesap te gaan drinken.

In plaats van zelf je groentesap maken kan je ook kant-en-klare groentesappen kopen. Dit kan helaas (nog) niet bij supermarkten. Wat je bij de supermarkten kunt kopen zijn smoothies. Hierin zit wel groente maar het merendeel is vruchtensap. Kant-en-klare groentesappen kan je online bestellen bij verschillende websites. Het voordeel hiervan is dat je niet lang in de keuken hoeft te staan om zelf je sappen te bereiden. En je bent ervan verzekerd dat je sapjes lekker zullen zijn. De leveranciers van groentesappen hebben helemaal voor je uitgedokterd hoe ze de groentesappen zo lekker mogelijk voor je kunnen maken.

Biologisch

Als je groentesap online besteld dan zal je eigenlijk altijd zien dat dit biologische groentesappen betreft. Voor het maken van ca. 250 ml groentesap is ca. 400 gram groenten nodig. Je kunt je voorstellen dat je een grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen binnen krijgt als je groentesap van niet-biologische groenten drinkt. Je krijgt dan de bestrijdingsmiddelen binnen van 400 gram groente.

Ga je zelf groentesap maken dan is het daarom ook goed om biologische groenten te gebruiken. Dit is iets duurder maar wel een stuk gezonder. Bovendien zit er meer smaak aan biologische groenten dus het is nog lekkerder ook.

Hoe gezond is groentesap?

Groenten zijn van nature erg rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Fruit is dit ook maar heeft het nadeel dat het vruchtsuikers bevat. Groente heeft dit nadeel niet. Het zit vol voedingsstoffen zonder de calorieën. Groene bladgroente zijn zelfs caloriearm. Zo bevat 100 gram spinazie slechts 15 kcal. Daar is nog nooit iemand dik van geworden.

Het verschil tussen groentesap en verse groente zijn de vezels. Bij groentesap ontbreken de vezels. Groentesap is daarom geen vervanging van verse groente. Je hebt vezels nodig om de spijsvertering goed te laten verlopen. Het ontbreken van vezels heeft echter ook een voordeel. Omdat de vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen in vloeibare vorm worden aangeboden worden deze veel beter door de dunne darm opgenomen. Zeker voor mensen met spijsverteringsproblemen heeft dit voordelen. Zo is de darmwand bij mensen met coeliakie (glutenintolerantie) beschadigd. Door groentesap te drinken worden de voedingsstoffen toch goed opgenomen.

Door groentesappen af te wisselen ben je ervan verzekerd dat je alle vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen krijgt die je lichaam nodig heeft. Iedere groentesoort heeft weer zijn eigen unieke samenstelling wat betreft voedingsstoffen. Door te variëren krijg je ze allemaal binnen. Zo bevat een kant-en-klare groentesap vaak wel 10 verschillende soorten groenten.

Omdat groentesappen makkelijk te drinken zijn is dat ook geen drempel meer. Je hebt altijd wel tijd en gelegenheid om een groentesap te drinken. Je kunt ze bijvoorbeeld mee naar je werk nemen of onderweg in de auto opdrinken. Groentesappen zijn overigens wel het lekkerst als ze gekoeld gedronken worden.

Groentesappen zijn rijk aan kalium. Dit is een erg belangrijk mineraal waar veel mensen een tekort aan hebben. Kalium moet in evenwicht zijn met natrium (zout). Aan zout hebben de meeste mensen eerder te veel dan te weinig. Door deze disbalans wordt de bloeddruk te hoog. Vandaar dat het advies van het Voedingscentrum is om niet te veel zout te eten. Door meer kalium te eten (of in dit geval drinken) biedt je tegenwicht aan het zout wat in veel voedingsmiddelen verwerkt zit. Dit helpt bij een gezonde bloeddruk en het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Groentesap zit vol antioxidanten. Antioxidanten zijn belangrijke voedingsstoffen die vrije radicalen neutraliseren. Dit helpt bij het voorkomen van chronische ziekten zoals diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer, kanker en hart- en vaatziekten. 

Bron foto door Alisha Mishra via Pexels