Is jouw keuken toe aan een grondige schoonmaakbeurt? Als je je keuken niet regelmatig goed poetst, kan het een viezige boel worden. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen bij het schoonmaken van je keuken? In deze blog geven we je handige tips voor het schoonmaken van delen van je keuken die je absoluut niet mag vergeten.

Voegen schoonmaken

Laten we beginnen met het schoonmaken van de voegen. Deze willen nog wel eens zwart worden en dat wil je natuurlijk niet. Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen die je hiervoor kunt gebruiken:

  • Azijn. Door de voegen in te spuiten met azijn kun je, nadat je het even hebt laten intrekken, eenvoudig de vuilresten weghalen.
  • Chloor. Ook chloor werkt goed bij het schoonmaken van je voegen. Goed boenen met chloor en je voegen zijn weer als nieuw.
  • Spiritus. Voor spiritus geldt hetzelfde. Een sterk middel, maar het werkt wel.

Keukenvloer schoonmaken

Na de voegen mag je de keukentegels uiteraard niet vergeten. Ten eerste moet je ze natuurlijk regelmatig stofzuigen. Maar om ze echt goed schoon te maken is een andere werkwijze nodig. Een handige tip is om een sopje te maken van heet water en wasverzachter of glans spoelmiddel. Boen hiermee de tegels schoon en ze zijn weer als nieuw.

Bonustip: geen zin om elke week de vloer te stofzuigen? Laat een robotstofzuiger het voor je doen!

Aanrechtblad reinigen

Het aanrechtblad wordt dagelijks intensief gebruikt. Maar hoe houd je het schoon? Maak hem ten eerste dagelijks schoon met een vaatdoek. Voor het betere reinigingswerk kun je chloor, waterstofperoxide of aceton gebruiken bij een granieten werkblad of groene zeep bij een roestvrijstaal aanrecht.

Bonustip: vaak ontwikkelt er zich hardnekkig vuil in kleine hoekjes en gaatjes waar je niet goed bij kunt. Om dit aan te pakken kun je een stoomreiniger gebruiken.

Gasstel schoonmaken

Je gasstel krijgt wekelijks behoorlijk wat vuil te verduren. Hardnekkig vuil kun je verwijderen door je gasstel te laten weken. Leg een hete vaatdoek op je gasstel en laat hem een kwartier liggen. Hierna is het vuil gemakkelijk te verwijderen. Zijn de knoppen van je fornuis ook vies? Wat veel mensen niet weten is dat je die gewoon in de vaatwasser kunt doen.

Afzuigkap reinigen

Het filter van je afzuigkap is vaak ontzettend vies, omdat het al het vuil tegenhoudt dat naar boven stijgt. Regelmatig reinigen is dus het devies, maar gelukkig kunnen ze gewoon in de vaatwasser. Heb je die niet, dan kan het ook met een sopje met een vaatwastablet. Of vul een pan met water en citroensap en ze deze op het vuur. Het zal je verbazen hoe gemakkelijk je hierna het filter kunt schoonkrijgen.