quinoa

Van nature komt quinoa in Zuid Amerika voor. Sinds 6000 jaar wordt het in Zuid-Amerika verbouwt. Het is daar een belangrijke voedselbron. Quinoa heet ook wel gierstmelde. In Nederland komt de soort voor als adventief en dient als belangrijke voedselbron. Quinoa komt van nature voor in Zuid-Amerika

Geen graan, maar zaden

De plant kent een groeicyclus van 120 tot 160 dagen, en bloeit in pluimen met groene bloemen.

De plant kan tot drie meter hoog worden en de bloemen bestuiven zichzelf. De vrucht is ongeveer twee millimeter en is een één zadig nootje en heeft een vliezige vruchtwand. Afhankelijk van het ras kan het een rode, zwarte of witte kleur hebben. De quinoa wordt in Europa in de eerste helft van april gezaaid. Rassen zijn door kruising ontstaan en bestand tegen Noord Amerikaanse en Europese omstandigheden. Half september vindt de oogst plaats. De plant behoort niet tot de granen maar wordt wel op vergelijkbare wijze geconsumeerd, zoals couscous en rijst. Het gerecht staat de laatste jaren op de kaart in restaurants en in modieuze en vegetarische eethuizen. Er wordt ook alcoholische drank van gemaakt. Ook wordt het in een koolhydraatbeperkt dieet gegeten omdat het lager is in koolhydraten en meer complexe koolhydraten bevat dan rijst, pasta of andere tarweproducten.

Is quinoa biologisch?

Biologische producten zijn in de meeste gevallen een verstandige keuze. Er zijn echter ook een flink aantal producten waarvoor het niet zoveel zin heeft om als consument meer geld aan uit te geven aan een biologisch product. Het reguliere product is net zo goed. Biologische quinoa is daarvan een mooi voorbeeld. De term biologisch is best streng beschermt en alleen op producten te gebruiken als een boer een SKAL certificatie heeft. Ieder bedrijf die biologische producten wil produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen of opslaan moet hiervoor speciaal gecertificeerd zijn. Als boer moet je een ingrijpend proces starten alvorens je mag zeggen dat je biologische quinoa teelt.

Quinoa kan uitstekend geteeld worden zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Quinoa heeft een laagje saponine, dat de zaadjes beschermt tegen ongedierte. Het is dus als consument onzinnig om meer geld uit te geven aan biologische quinoa, aangezien 100% natuurlijk quinoa onder dezelfde voorwaarden wordt geteeld. Geen bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest, dus even gezond als biologische quinoa. Onzin dus om meer geld uit te geven aan biologische quinoa.

Quinoa bevat veel gezonde voedingsstoffen

De quinoa lijkt kwa samenstelling op melk. Essentiële aminozuren zijn volop aanwezig en rijk aan vitamine B2 en E plus de mineralen magnesium, koper en ijzer. Verder bevat quinoa onverzadigde vetzuren. In levensmiddelen kan het zaad op vele manieren toegepast worden. Het kan op dezelfde manier gebruikt worden als rijst, en verwerkt worden tot meel in pap en bak producten. Plus er kan olie uit geperst worden. Quinoa bevat geen gluten en wordt daarom ook voor glutenvrije producten gebruikt. Deze zaden hebben een bittere smaak en dat komt doordat ze door een laagje saponine bedekt zijn. Meestal wordt dat laagje voor de handel verwijdert.

Quinoa recepten

Quinoa ovenschotel met kip en cashewnoten (3 personen):

250 gram quinoa

1 ui

1 rode paprika

½ courgette

1 lente ui

300 gram kipfilet

4 eetlepels Hoisin woksaus

2 teentjes knoflook

2 theelepels soja saus

200 milliliter water

snuf gemberpoeder

handje cashewnoten

Verwarm de oven voor op 200 graden. Een ovenschotel invetten met wat olijfolie. De ui snijden, kipfilet en courgette in kleine stukjes en de paprika in reepjes. Leg de ongekookte quinoa in de ovenschaal en de paprika, kip, courgette en de gesneden ui er op leggen. Meng de Hoisin saus, sojasaus, water en gemberpoeder door elkaar. De geperste knoflook er aan toevoegen. Vervolgens alles goed door elkaar roeren en de saus over het gerecht in de ovenschaal gieten. Dan de schaal voor veertig minuten in de oven zetten. Het lente uitje ondertussen in kleine stukjes snijden en als de ovenschotel klaar is, samen met de cashewnoten er bij serveren.

Vega quinoa salade met feta en granaatappel pitjes (2 personen):

150 gram quinoa

1 courgette

1 paprika

2 blikjes kikker erwten

100 gram granaatappel pitjes

100 gram Vega feta

sap van halve citroen

peper en zout.

Kook de quinoa zoals op de verpakking staat. De courgette snijden en de paprika in kleine blokjes. De kikker erwten afspoelen. Dan de courgette, paprika, quinoa, kikkererwten en granaatappel pitjes bij elkaar in een schaal doen. Met de citroensap besprenkelen en door elkaar scheppen. De feta boven de salade brokkelen en met kruiden op smaak brengen.

Bron Foto door Bernadette Wurzinger from Pixabay