detox

Steeds meer gezondheidsexperts zijn het er over eens dat het de gezondheid ten goede komt om jaarlijks een detox te doen. Een detox is bedoelt om het lichaam te ontdoen van opgehoopte afvalstoffen. Maar hoe komen deze afvalstoffen in het lichaam? Het eten van niet-biologische voeding speelt hierin een grote rol. Ontdek hier waarom een detox goed is en waarom je beter biologisch kunt eten.

Afvalstoffen in je lichaam

Je lever heeft verschillende taken. Eén van deze taken is het lichaam schoonhouden. De lever voert afvalstoffen af uit het lichaam zodat ze geen schade kunnen veroorzaken. Daarnaast is de lever nog belast met andere taken. Een andere belangrijke rol heeft de lever in de energiestofwisseling. Glucose wordt in de lever opgeslagen en aan de bloedbaan afgegeven als je energie nodig hebt. Een overschot aan glucose zet de lever om in lichaamsvet.

Tijdens de evolutie van de mens is de lever nooit zwaarder belast geweest dan deze tegenwoordig is. Dit komt omdat het lichaam te maken heeft met allerlei vormen van verontreiniging. Verontreiniging door het eten van niet-biologisch groente en fruit zijn een belangrijke vorm van verontreiniging. Maar er spelen ook andere factoren mee, deze zijn:

  • Antibiotica die gebruik wordt in de veeteelt, kippen- en varkenshouderij. Ook bij kweekvis wordt soms antibiotica gebruikt.
  • Medicijn gebruik
  • In ons voedsel zitten tegenwoordig tal van (schadelijke) E-nummers; vaak lichaamsvreemde stoffen die weer afgevoerd moeten worden
  • Verontreinig doordat zware metalen in de voedselketen zijn gekomen. Vis is hierom berucht maar dit kan ook bij andere vormen van voeding voorkomen. De voedingsmiddelen die in de supermarkt liggen worden gecontroleerd op verontreiniging en bevatten niet meer dan de toegestane hoeveelheid zware metalen. Hierbij wordt er echter geen rekening mee gehouden dat zware metalen zich in het lichaam gaan opstapelen omdat ze in meerdere voedingsmiddelen voorkomen.
  • Het gebruik van lichaamsverzorgingsproducten zoals make-up en deodorant.
  • Luchtvervuiling door uitlaatgassen, industrie en tabaksrook

Zo alles bij elkaar heeft de lever het druk met het opruimen van al deze lichaamsvreemde stoffen. Omdat de lever ook betrokken is bij de energiestofwisseling geeft een dieet wat hoog is in toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten nog een extra belasting voor de lever.

Als de lever onvoldoende capaciteit heeft om alle afvalstoffen af te voeren dan worden deze in het lichaam opgeslagen. Dit opslaan gebeurt met name in het vetweefsel. Als je gaat afvallen dan kunnen deze afvalstoffen vrij komen waardoor je je niet zo lekker voelt.

Wanneer een detox

Met een detox kuur ondersteun je de lever zodat deze de tijd en kracht krijgt om het lichaam te zuiveren van de opgestapelde afvalstoffen.

Om te bepalen of het tijd is voor een detox, kan je kijken naar bepaalde signalen die het lichaam afgeeft. Dit zijn een aantal van de belangrijkste signalen:

  • Je bent aangekomen (dit betekend dat je teveel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten hebt gegeten wat beslag heeft gelegd op de zuiverende capaciteit van de lever).
  • Je bent de laatste tijd eerder vermoeid dan anders. Je kunt je uitgeput voelen.
  • Je voelt je sneller gestrest en hebt minder incasseringsvermogen
  • Je urine is donkerder van kleur
  • Je hebt geelzucht (je huid wordt geel van kleur)
  • Je hebt regelmatig een opgeblazen gevoel
  • Je hebt eerder stemmingswisselingen
  • De stoelgang verloopt niet meer soepel, je hebt last van constipatie

Heb je last van meerdere van bovenstaande symptomen dan zou het kunnen dat een detox kuur je kan helpen bij deze klachten. Helpt een detox kuur niet bespreek dan je klachten met de huisarts.

Hoe gaat een detox in zijn werk?

Met een detox ontzie je de lever van zijn zware taken. Tegelijkertijd geef je de lever de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Dit doe je door groentesappen te drinken. Groentesap is arm aan suikers en vormen geen belasting voor de lever. Groentesappen zijn wel rijk aan allerlei vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Allerlei voedingsstoffen die de lever energie geven bij zijn taken.

Een detox kuur doe je voor minimaal 3 dagen en voor maximaal 14 dagen. Het wordt geadviseerd voor beginners om een detox 3 dagen te doen. Een detox kan namelijk als vrij heftig worden ervaren. Op de eerste plaats krijg je minder calorieën en koolhydraten binnen dan je gewend bent. Op de tweede plaats gaat je lichaam afvalstoffen afvoeren. De komen los uit het vetweefsel. Hierdoor kan je wat klachten krijgen zoals hoofdpijn en wat lichte vermoeidheid. Na een korte eerste detox is het lichaam ontdaan van de ergste afvalstoffen. Na een herstelperiode van een maand kan je een tweede en langere detox gaan doen. Het wordt geadviseerd is om een detox nooit langer te doen dan 14 dagen. Na 14 dagen zou het lichaam zich volledig ontdaan moeten hebben van alle opgeslagen afvalstoffen. Het heeft daarom geen toegevoegde waarde om een detox langer dan 14 dagen te doen.

Voordat je start met een detox stop je met het eten van toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Dit doe je een week voordat je start met je detox. 3 dagen voor je start stop je ook met het eten van voedingsmiddelen met een dierlijke oorsprong zoals vlees, vis en zuivel. Tijdens de detox is het uit den boze om voedingsmiddelen met een dierlijke oorsprong te eten. Hiermee wordt de lever te veel belast.

Om maximaal effect van de detox te hebben is het ook noodzakelijk dat je uitsluitend biologische groentesappen drinkt. Dit om te voorkomen dat je lever alsnog belast wordt door bestrijdingsmiddelen uit het sap.

Bron foto door Charlotte May via Pexels