Een tuin onderhouden is een manier voor vele mensen om zichzelf uit te drukken. Voor deze mensen is de angst dat de tuin ziek wordt een van de grootste angsten die ze hebben. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te weten welke oorzaken er zijn voor het ongezond worden van de tuin en op welke manier dit voorkomen kan worden.

 

Het ziek worden van een plant is afhankelijk van drie factoren: of de plant vatbaar is voor ziektes, het geïnfecteerd worden door ziekteverwekkers en een omgeving die het ziek worden ondersteunt of toestaat. Als deze drie factoren niet aanwezig zijn, wordt de plant en daardoor de tuin niet ziek, maar hoe elimineer je al die factoren?

 

Zorg ervoor dat je planten niet te dicht op elkaar staan. Dit zorgt voor een grote hoeveelheid negatieve gevolgen. Ten eerste is er minder goede luchttoevoer, wat ertoe leidt dat de planten vochtiger blijven waardoor er schimmels kunnen gaan groeien en sommige ziekteverwekkers zich sneller kunnen vermenigvuldigen. Ook gaan de planten onderling strijden om voedingsstoffen en zonlicht. Ziektes kunnen ook verspreid worden door de aanraking van bladeren en deze kans is groter als planten te dicht op elkaar staan.

 

Als je een sproeier in de tuin hebt of een waterslang gebruikt om je planten water te geven is het belangrijk om te weten hoe je je planten water moet geven. Ziekteverwekkers en schimmels hebben ook water nodig om te groeien, dus is het belangrijk om het water op zo’n manier toe te dienen dat de planten er het meest baat bij hebben en de ziekteverwekkers en schimmels geen gelegenheid krijgen om te groeien. Dit kan je voor elkaar krijgen door het water zoveel mogelijk bij de wortels van de planten te sproeien.

 

Wat sommige mensen vergeten, is dat planten ook levende wezens zijn die tot op een zekere hoogte op doorhebben wat er gebeurd met hun zelf en hun omgeving. Planten die gespecialiseerd zijn voor een bepaalde omgeving zullen niet optimaal groeien en gestresst zijn in waaraan ze niet aangepast zijn. Planten die graag in de zon staan zullen niet goed groeien en minder sterk zijn in de schaduw. Hetzelfde geldt voor planten die graag in de schaduw staan en nu in de zon worden gezet.