Veel senioren in Nederland maken gebruik van maaltijden aan huis. Zo’n maaltijdservice bezorgt dan bijvoorbeeld eens per week vriesverse- of koelverse maaltijden aan huis. Er zijn ook mogelijkheden voor tafeltje dekje. Dit zijn warmte maaltijden, en worden elke dag warm geleverd. Het assortiment voor verse maaltijden aan huis is bijzonder groot. Er zijn flink wat aanbieders, en ook qua maaltijden heb je tegenwoordig veel te kiezen. Maar hoe zit het als ik behoefte heb aan specifieke dieetmaaltijden? In deze blog vind je er meer over. 

Met welke diëten houd de maaltijdservice rekening?

Uitgekookt, Food Connect, Apetito, Van Smaak, Maaltijdservice.nl: dit zijn op dit moment de grotere aanbieders van maaltijden aan huis. Via de Maaltijdbutler kan je ze allemaal met elkaar vergelijken. Zij focussen zich met name op de oudere doelgroep. Dit zijn senioren die vaak zelf niet meer naar de supermarkt kunnen, en ook niet meer zelf kunnen of willen koken. De kant-en-klaar maaltijden kunnen ze eenvoudig opwarmen in de magnetron of oven, of eventjes in de pan. Lekker makkelijk, en toch gezond en smaakvol. 

 

 

 

Populaire dieetmaaltijden
Veel leveranciers bieden verschillende soorten maaltijden die rekening houden met individuele wensen van senioren. Hieronder sommen we een aantal van deze dieetmaaltijden op:

 

  • Zoutarm: de meeste maaltijden zijn standaard zoutarm (minder dan 5 gram zout)
  • Gemalen: voor als het kauwen niet goed lukt
  • Glutenvrij: Maaltijden zonder de bekende glutenrijke producten zoals tarwe of gerst
  • Lactosevrij: Maaltijden met gezonde alternatieven voor lactose zodat je toch de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt
  • Koolhydraatarm: gerechten met minimale koolhydraten. Dus geen pasta of aardappels. Bijvoorbeeld om af te vallen
  • Diabetes: maaltijden speciaal bedoeld voor ouderen met Diabetes Type 2

Hoe werkt het, die maaltijden aan huis?

Maaltijden aan huis kun je eenvoudig online bestellen. Maar ook telefonisch en via een papieren bestellijst zijn er voldoende opties. Vaak kun je beginnen met een proefpakket. Als dit bevalt kan je afspreken met de leverancier dat ze elke week of 2 keer in de week komen. Bij diepvriesmaaltijden kan het soms ook eens in de 3 weken of eens in de maand. Het is dan wel handig dat je voldoende vriesruimte hebt. De maaltijden zijn eenvoudig op te warmen in de magnetron. Dit duurt vaak een paar minuutjes. Op het etiket vind je precies de opwarminstructies.