Holistische voeding heeft niet alleen te maken met het zo gezond mogelijk voeden van je lichaam, maar ook met het voeden van je emoties en je geest. Je kunt holistische voeding zien als een leefstijl, waarbij je aandacht geeft aan je fysieke gesteldheid, je emotionele gesteldheid en je spiritualiteit. Dit alles kun je zien als één geheel. Dat is holistische voeding.

 

De basis van holistische voeding

 

Holisme gaat er vanuit dat alles met elkaar verbonden is. Jezelf voeden gaat dus niet alleen om wat je je lichaam voedt aan eten, maar ook om wat je binnenkrijgt aan energie, prikkels en gevoelens. Als je heel gezond eet om ervoor te zorgen dat je lichaam op en top fit blijft, maar daarnaast negatieve energie binnenkrijgt, dan is je lichaam niet in balans.

 

Ieder persoon is uniek en heeft een verschillende behoefte. Dit geldt voor voeding, maar ook voor energie. Je kunt pas bepalen wat je nodig hebt als je weet wat jouw persoonlijke behoeften zijn. In een holistisch voedingspatroon zie je veel plantaardige eiwitten terugkomen, koolhydraten uit peulvruchten en ontbijtgranen, vetten uit noten en olijfolie en vooral veel fruit en groenten. Deze laatste groep is essentieel voor onze vitaminen, vezels en mineralen. Daarnaast is het bij holistische voeding erg belangrijk dat je zo min mogelijk bewerkte producten eet.

 

Leer je eigen lichaam goed kennen

 

Als je je eigen lichaam goed kent, weet je ook precies wat het nodig heeft aan voeding. Je voedt je binnen de holistische leefstijl dus alleen met voeding die het lichaam echt nodig heeft. Daarnaast heeft een gezond lichaam niet alleen beweging nodig, maar ook momenten van rust. Dit is heel erg belangrijk bij een holistische leefstijl. Ook gaat de holistische leefstijl er vanuit dat we lichaam en geest zien als onderdeel van de natuur. Alles is namelijk één geheel.