Tegenwoordig moet je voorzichtig zijn met wat je eet. Ongezonde voeding is niet alleen vettige voeding maar ook voeding met veel chemicaliën. Zoals groenten die bespoten zijn. Door bespoten groenten te eten krijg je de chemicaliën in je lichaam. Dat kan negatieve effecten hebben op de gezondheid. Men zegt dat er liever groenten gekocht word die wat gaatjes heeft in de bladeren in plaats van groenten die heel gaaf zijn. Groenten die heel gaaf zijn, zijn meestal groenten die bespoten zijn. Hier hebben wij het over recepten die in de biologische keuken horen.

Biologisch.

Biologische voeding komt voort uit biologisch gekweekte planten en dieren.

  • Biologische planten.

Deze planten worden niet bespoten. Als er wel sprake is van een bespoten plant, is het een plant die weinig chemicaliën heeft. Om de insecten op een afstand te houden, wordt er goed gewerkt aan het afdekken van de ruimte. Er worden ook anti insecten dieren rondom zo een aanplant aangebracht die geen schade brengen aan de plant. Bij de verwerking na het oogsten wordt er ook niet met kleurstoffen of zoetstoffen gewerkt.

  • Biologische vee.

Hier worden de dieren in een zo diervriendelijke mogelijke omgeving gekweekt. Er mogen niet meer dan een aantal dieren in een bepaalde ruimte geplaatst worden. De ventilatie moet er zijn en de dieren mogen geen voer eten waar er veel chemicaliën in zijn verwerkt. De dieren krijgen ook geen hormonen om hun groei te versnellen.

Dit zijn een paar kenmerken van biologisch gekweekte planten en dieren. Deze producten zijn in de supermarkten te herkennen aan de etiketten: EKO, Europees biologisch en Demeter.

Hier zijn er 5 biologische recepten om te bewijzen dat het heerlijk is.

  1. Geroosterde oven worteltjes.

Benodigheden: Bospeen, honing, sesamzaadjes, gemberpoeder, een snufje zout, knoflook.

Saus: Yoghurt en muntblaadjes.

Bereiding: De oven voorverwarmen. Maak de wortelen schoon en blancheer ze. Daarna meng je hem met alle ingrediënten. Leg de wortelen in een schaal en smeer ze in met honing aan de bovenkant. Voor 30 minuten roosteren in de oven. Meng de saus. Bij het eten dip je de worteltjes in de saus.

 

  1. Paarse zoete aardappel chips.

Benodigheden: Paarse zoete aardappelen, zonnebloem olie en zout.

Bereiding: de oven voorverwarmen. Was de aardappelen schoon. Schil ze met een aardappel schil in plakjes. Laten ze uitlekken op een doekje. Smeer de bakplaat in met wat olie en leg de schijfjes aardappelen erop. Laat ze lekker bakken in de oven. Om de 15 minuten moeten de schijfjes gekeerd worden. Wanneer ze lekker droog en krokant zijn mogen de schijfjes uit de oven. Lekker knapperig!

 

  1. Carrot Cake Balls.

Benodigheden: Dadels, havermout, wortelen, gedroogde moerbeien, water, vanillepoeder, kaneel, snufje nootmuskaat en zout en geraspte kokos.

Bereiding: snijd alles in stukjes en meng ze samen, op de kokos na. Maak er balletjes van en rol ze in de geraspte kokos. Doe ze voor 15 minuten in een voorverwarmde oven en klaar!

 

  1. Spiegel ei.

Benodigheden: Ei, snufje zout en zonnebloem olie.

Bereiding: Zet een ei pan op vuur en doe er wat olie in. Breek de ei open boven de pan en strooi wat zout erop. Zorg ervoor dat het eigeel niet breekt.

 

  1. Pasta.

Benodigheden: Olijfolie, rode uien, spruitjes, fijngesneden knoflook, pastasaus kruiden, verse basilicum, blad in reepjes, volkoren penne, belegen kaas.

Bereiding: Doe een pot met water op vuur. Wanneer deze kookt de pasta erin koken voor 10 minuten. Daarna giet je de pasta eruit. Doe een andere pan op vuur en de olijf olie erin. Bak de knoflook en uien erin. Zet daarna alles erin behalve de pasta. Even roeren. Na 3 minuten doe je de pasta erbij. Omdraaien en na 6 minuten is het smullen!

Met deze 5 recepten is het makkelijk om een levensstijl aan te gaan met biologisch eten. Hier zien wij dat niet alleen planten biologisch worden gekweekt maar ook dieren.