Wanneer wij lekker vlees kopen in een restaurant is het smullen. Alles is lekker gaar en mals. Wat is nou het geheim daarachter? Zou jij ook zo lekker vlees klaar willen maken thuis? Dat zou natuurlijk wel mogelijk zijn. Om te beginnen spelen de kooktechnieken hier een belangrijke rol. Er zijn verschillende kooktechnieken om vlees te bereiden. Hier hebben wij het over de beste kooktechnieken.

De verschillende kooktechnieken zijn: bakken, grillen, stomen of stoven. Bakken gebeurd in olie. Grillen kan op de grill of op een grill pan op het fornuis. Stomen kan ik elke pot met een stoom rekje. Stoven gebeurd in een pot of pan op het fornuis. Meestal gebeurd het stoven op een laag pitje. Hier zijn de beste kooktechnieken voor het bereiden van vlees.

  • Stoven. Het begint hier allemaal bij het inleggen van het vlees. Het vlees moet helemaal droog zijn. Oppervlaktevocht voorkomt bruin worden van de saus en introduceert water in het vet, waardoor spatten ontstaat. Verwarm de pan en voeg net genoeg olie toe om aan de bodem te komen. Wanneer de olie voldoende warm is, moet deze over het oppervlak glijden en het vlees moet sudderen bij contact met de hete olie. Laat de vlees van alle kanten bakken. Gebruik daarvoor een grijper om het vlees stevig te pakken en te keren. Het begint aardig broeierig te worden in de pan. Blus hem af met een kopje wijn of water. Dat zorgt ook voor een lekker sausje. Dit vloeistof moet ongeveer op hoogte van twee derde aan de zijkanten van het vlees zijn. Breng hem aan de kook onder een bepaalde temperatuur. Deze temperatuur is cruciaal voor het succes van de laatste schotel. Het oppervlak van de vloeistof moet zacht trillen, nooit aan de kook blijven, waardoor de eiwitten in het vlees harder worden. Dit is ook belangrijk om de voedingsstoffen niet te laten verdwijnen uit de pan. Voeg nu smaak toe en kruiden. Laat hem nog even staan sudderen. Zo heb je lekker mals vlees tot binnen gaar gestoofd.

  • Braden.Het is een kookmethode die wordt gebruikt voor zachte stukken vlees waarbij warmte van gasvlammen of elektrische spoelen alleen de bovenkant van het voedsel verwarmt. Het braden wordt vaak gebruikt voor gemalen pasteitjes en malse steaks en karbonades die op zijn minst ¾ tot een inch hoog zijn. Minder mals vlees snijdt je in reepjes, zoals rundvleesflank. Op zo een manier wordt het vlees ook goed gaar met de rooster techniek.
  • Smoren. Dit is een proces waarbij minder zachte stukken vlees langzaam bij lage temperaturen worden gekookt in een reducerende vloeistof zoals water, groentesap, wijn of bouillon op het fornuis of in een langzame oven.
  • Geroosterde vlees. Het is een methode voor het bereiden van grote stukken vlees zonder deksel en zonder water in een oven of ovenachtige apparatuur. Gebruik hiervoor een ondiepe braadpan met een rooster. Populaire opties zijn: runderrib, riboog, bovenronde, fooi, biefstuk, varkenspoot en lendebraadstuk, kalfs- en lamsbout, schouderbraad en gerookte ham. U kunt het vlees voor of na het braden kruiden.
  • Pan-braden. Het vlees wordt aan beide kanten eerst bruin gebakken in een kleine hoeveelheid vet en daarna gekruid. Kook het vlees, onbedekt, op een gematigde temperatuur, af en toe draaien tot het klaar is. Kleine stukjes zijn meestal het meest geschikt om te frituren.

  • Magnetron koken. Verwerkte vlees, zoals spek, ham, en de meeste verse vleeswaren kunnen in de magnetron worden bereid. De kooktijd neemt meestal toe met de hoeveelheid vlees.

Spek tip: Leg het spek in de magnetron. Vier plakjes op een papieren handdoek op een magnetronplaat en bedek de repen met een papieren handdoek. Doe de magnetron aan op een hoge temperatuur gedurende 40 tot 60 seconden per plakje spek (2,5-4 minuten totaal).

Gebraden tip: kleinere, zachtere braadgerechten zonder been zijn het meest geschikt voor de magnetron.

Hier zijn er kooktechnieken, met een simpele uitleg, voor het bereiden van vlees. Het enige dat kan variëren is de smaak. Dat is persoonlijk en hangt van een ieder af. Maar door deze basis stappen te volgen bij de kooktechnieken kan het niet misgaan om het vlees lekker gaar en mals te hebben. Niet een ieder zou sappig vlees willen. Sommigen willen lekker droog krokant vlees. Ook daarvoor is er een kooktechniek te vinden hierboven.