Steeds meer mensen kiezen ervoor om Halal te gaan eten. Niet alleen geldt dit voor Moslims, maar ook voor de westerse wereld valt de keuze steeds vaker op dit type producten. Niet alleen geldt dit voor vlees, maar ook voor allerlei andere producten, zoals zuivel bijvoorbeeld. Kijkend naar de kosten voor halal producten in Nederland, dan liggen deze redelijk in lijn met de kosten voor reguliere producten. Dus lijkt jou halal eten ook wel iets, dan is het goed om eerst eens te weten wat het exact is en wat de voordelen ervan zijn. Dus hebben we je interesse gewekt, dan is het goed om dit artikel eens rustig door te lezen.

Halal wordt steeds populairder

Wat we zien, is dat halal producten steeds populairder worden. Ook bij Fusha Halal is dit terug te zien in de enorme groei van het bedrijf. Wat je ziet, is dat steeds meer mensen zich bewust worden van het feit dat het producten zijn die ook de westerse landen dagelijks eten. Het is dan dus ook echt niet alleen maar scherp gekruid eten, maar het gaat veel verder dan dat. Kijkend naar de stijging van de afgelopen periode, dan zien we dat deze mede komt door het aantal moslims in ons land. Waar dit er in 2022 circa 1 miljoen zijn, zullen dit er na verwachting in 2050 zo’n 1,5 miljoen zijn. 

Wat is halal?

De letterlijke vertaling voor het woord ‘halal’ is ‘toegestaan’. Dat geldt dus niet alleen voor de manier waarop een bepaald product wordt gemaakt, maar ook hoe je het consumeert en alles wat daarbij komt kijken. In principe geldt het voor het volledige traject tot aan consumptie. Er heerst nog wel eens wat verwarring over het feit dat veel mensen denken dat het gaat om het pijnloos slachten van dieren. Toch is dit niet het enige wat telt. Halal Productie heeft betrekking op de gehele keten; vanaf de levensomstandigheden van een dier tot aan het transport en de opslag.

Certificering

Een halal getuige of imam kan bepalen wat wel of niet is toegestaan. Certificering is ook erg belangrijk voor Nederlandse ondernemers die producten willen exporteren naar moslimlanden.   Het Nederlands Handelsbureau adviseert ook over de verkoop van halal producten aan moslim consumenten in niet-moslimlanden. De dienst wijst erop dat er wereldwijd (momenteel) geen verplichte uniforme normen en certificeringseisen zijn. Daarom kunnen de vereisten van land tot land verschillen. Als u gebruik maakt van keuring, moet u dus controleren of deze erkend is door het importerende land.

Wie mogen het verkopen?

Er zijn veel gespecialiseerde bedrijven die zich specifiek op moslimconsumenten richten. GfK organiseerde  eerder dit jaar een tour voor fabrikanten die moslimondernemers bezoeken voor westerse merken die ook deze groep willen bereiken. Het Financieele Dagblad meldde dat  vertegenwoordigers van Haribo, Plus, L’Oréal en Mandemakers Group bij de islamitische tienfiliaal supermarkt Tangermarkt handige tips kregen van eigenaar Mohamed ben Khallouk. Bijvoorbeeld:  nadruk  op persoonlijke service (klanten met vragen kunnen het privénummer van Ben Khallouk bellen).